Minecraft ja pelaaminen

Avainsanat: , , , ,

Pelaaminen

Ensimmäiset muistot tv-pelistä sijoittuvat jonnekin 7 ikävuoden kulmille. Isä toi tv-pelin, jonka ideana oli pompotella valkoista palloa, kahden pystysuoran palkin välillä. Taisi olla köyhä versio tennispelistä?

Seuraavaksi tulee mieleen muisto noin 11-12 vuotiaasta nuoresta tytöstä, joka hoomoilasena tuijotti tietokonetta, jonka käynnistämiseenkin kului ainakin vartti. Sitten sieltä avautui pelitaivas nimeltään Tetris, tuo palkkien yhteen sovittamisen taitolaji. Peli joka nopeutui, mitä pidemmälle suoriuduit ja tuota kokemusta voidaan kyllä kutsua addiktioksi. Ensimmäinen peliriippuvuus oli syntynyt. Mistä sen sitten tiesi, että se oli peliriippuvuutta? Ehkäpä siitä, että kun nukkumaan mennessäsi suljit silmäsi ja silmiesi edessä tipahteli eri värisiä tetris palikoita loksahtaen paikoilleen ja deletoiden aina suoraa osuma riviä.

Peli ihan oikeasti jatkui verkkokalvoilla, vaikka itse olit lopettanut jo pelaamiseen koneella. Tuohon aikaan ei hirveästi puhuttu addiktoitumisesta tai minä en ainakaan muista tapahtuneen. Sillä niin kauan kun menin nukkumaan ajoissa, nousin ajoissa ja löysin aamuisin kouluun oli valtakunnassa kaikki hyvin. Voi olla, että aika kultaa muistot.

Tetriksen jälkeen tuli Pac Mac ja matopeli, jotka nekin koukuttivat pelaamiseen sangen hyvin. Pelit olivat tuolloin helppoja, yksinkertaisia ja ajatuksella napsi palloja, varo ettei mörkö osu sinuun tai lado geometrisiä kuvioita kohilleen. Vähän niin kuin pari vuotiaana yrität opetella Brion ensilelulla, että ympyrän muotoinen puupalikka ei vaan mahdu kolmiosta sisälle vaikka kuinka hakkaat sitä puulaatikkoa.

Kehitys on jatkanut kulkuaan tälläkin saralla ja nyt kun katson pelitarjontaa 30 vuotta myöhemmin niin samat pelit ovat pitäneet pintansa, mutta kuka niitä pelaa? Pelaamani pelit eivät näytä kiinnostavan nuoria lainkaan. Korkeintaan isovanhemmat treenaavat kädentaitojaan näillä peleillä ja opettelevat kännykän ja koneen käyttöä. Pasianssi on kova sana keski-iän ohittaneilla ja mahjong muistipelit tai etsi pari pelit. Niistä on monia eri variaatioita ja jään heti koukkuun tunniksi, pariksi jos aloitan pelaamisen.

Suositut nettipelit

Mitä nuoret sitten pelaavat ? Ilmaiset kasinoiden nettipelit ja Minecraft ovat jotain, jonka suosiota en edelleenkään ymmärrä mutta käsittääkseni sitä pelaavat enemmän pojat kuin tytöt. Minecraft on ehkä yksi parhaimmista keksinnöistä ikinä. Lapsi istuu ja opettelee rakentamaan kolmiulotteisia rakennuksia, kaupunkeja, laivoja tai ihan mitä vain. Aivotoiminnan ja oppimisen kannalta aivan loistava peli, jota voit pelata kaverin kanssa. Vuorovaikutusta tarvitaan ja hahmottamiskykyä sen lisäksi, että peli on rauhallinen. Ei ole jumputtavaa musiikkia tai ketään kommentoimassa kaikilla kirosanoilla mitä hän osaa.

Varjopuoli pelaamisessa on kuitenkin se, että mitä nuoremmat lapset pelaavat K18 pelejä, joista osa sisältää paljon väkivaltaa, ampumista ja seksiä. Vielä enemmän minua huolestuttaa, että aikuiset, vanhemmat antavat lastensa pelata näitä pelejä tai ostavat niitä pelejä koneelle joita sitten parhaimmillaan yhdessä pelaavat. Nämä vanhemmat ovat sitä mieltä, että kyllä lapsi osaa erottaa sen, että se ei ole oikeeta verta ja väkivaltaa. Minä sanon, että EI. Lapsi ei osaa ja lapsen ei kuulu altistua tällaisille peleille, vaan lapsen tulisi saada pelata ikätasoisia pelejä kohtuudella.

Miten tätä voidaan valvoa? Suhteellisen yksinkertaista, sillä aikuinen on vastuussa ja aikuinen voi valita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *