Aikuiset kiusaa toisia aikuisia

Avainsanat: , , , ,

om

Palasin vajaa puolen vuoden tauon jälkeen facebook:iin. Jätin tuon aikuisten temmellyskenttäsivuston viime vuoden puolella ihan siitä syystä, että mittani tuli täyteen rivien välisestä vittuilusta. Kyllä, sitä se oli ja on nähtävästi vieläkin sillä miksi aikuinen muuttuisi ja oppisi tavoilleen? Sehän on nuorten velvollisuus, vai mitä? Mitä isommat eellä, sitä pienemmät perässä. Turha taaskaan kuvitella, että missä menee pieleen kun ihmiset eivät osaa käyttäytyä. Jotkut asiat periytyvät, mutta tyhymänä ei tarvi olla, sillä sitä voi viisastua.

Yksi variantti on se rivien välistä vinoilu kaverisi kanssa jostain kolmannesta henkilöstä. Oivana välikätenä voi käyttää voimabiisejä, joissa yleinsä esiintyy sana bitch, I ain´t gonna take no shit, strong woman ja niin edelleen. Suoraan kun ei voi ärsytystään sanoa, niin sitten etsitään biisi joiden sanoissa on sanomaa ja julkaistaan se seinällä,  jonka jälkeen sitten kirjoitellaan ja hymymerkitään vihjaillen. Tyhymempikin osaa rikkoa nuo koodit.

Sitten on eri sivustot ja yhteisöt joista voi tykätä. Minulle sivuston tykkääminen tarkoittaa sitä, että sinä jaat sen sivuston ajatuksen, arvon tai sanoman. Miksi siitä sivusta muuten tykättäisiin? Tähän mennessä ehkä paras, alentavin, kiusaavin sivusto on se jossa pilkataan muiden ihmisten yhdyssana virheitä, tai sitä ettei osata kirjoittaa oikein suomen kielellä.

Mietitäänpä asiaa toiselta kantilta. Ne hauskat väärin kirjoitetut pizzerian, kauppojen ja baarien mainokset ovat monesti maahanmuuttajien kirjoittamia, eivät todellakaan aina suomalaisten. He monesti omistavat tuon kyseisen paikan, tai ovat töissä siellä palvellakseen juuri sinua. He ottavat nöyrästi vastaan suomalaisen pizzatilausta aamu neljältä. He sentään tekevät työtä, haluavat tehdä työtä palkkansa eteen, ja tärkeintä on se että hyvin tehdyn työn tekemiseen EI aina tarvitse osata kirjoittaa oikein. Palveluammatissa ollakseen kyllä täytyy osata käyttäytyä, ja suurin osa heistä osaakin sen taidon ja hyvin. Kirjoitusvirheisiin törmää lehdissä, koulutusesitteissä ja monissa muissa paikoissa missä niihin ei jonkin periaatteellisen säännön vuoksi saisi tai kuuluisi törmätä. Mutta niihin nyt kuitenkin törmää, sillä ne ovat erilaisten ihmisten tekemiä tekstejä.

Mitä tekee suomalainen yhdyssana häirikkö? No hän näppäränä ihmisenä piruilee, ivaa ja pilkkaa näitä julisteita eri yhdyssana ryhmissä ja heillä on ilmeisesti hyvä olla. He kokevat ja potevat suunnatonta myötähäpeää meidän kaikkien puolesta jotka emme osaa kirjoitaa oikein. He harvoin voivat ymmärtää, että kaikki eivät kirjoita laudaattureita omasta äidinkielestään. He vaan eivät voi antaa asioiden ja tekstien olla. Harva kuittauksista on hauskoja. Huumori ja hauska juttu on sellainen jossa myös vastaanottajakin nauraa jutullesi. Ne vinoilut huonosta äidinkielestä ovat pääsääntöisesti alentavia, ihmistä loukkaavia ja ikäviä.

Mielestäni tuo käytös on huonoa, ala-arvoista ja rasistista!

Tässäkin tapauksessa se kertoo enemmän solvaajasta kuin solvatuksi tulleesta.

Olisi kiinnostavaa tietää kuinka moni näistä ihmisistä, joita ärsyttää muiden vajaavainen kirjoitustaito on itse työssä jossa saa loistaa kirkkaana tähtenä kun osaa kirjoittaa oikein? Veikkanpa, että yllättävän moni heistä ei ole minkäänlaisessa työssä. Tosin pienen googlettamisen jälkeen, liian moni oli opettajana ja yliopiston palkkalistoilla. Facebook kertoo myös teistä tarvittavan taustatiedon. Tämäkin kertoo vain sen tosiasian, että me ollaan kaikki ihmisiä, erilaisia ja meitä siivittää erilaiset taustat omassa elämässämme. Mikä vimmattu pakko sitä on mennä solvaamaan?

Yllättävän monessa ammatissa saa hyvää palkkaa, vaikka ei osaakaan kirjoittaa yhdyssanoja oikein. Niissä vaaditaan ensisijaisesti hyvää käytöstä ja sosiaalista älyä, ei kirjoitustaitoa (vaikka se tärkeä taito onkin). Suomi ei lähde nousuun oikeinkirjoitustaidolla, se vaatii meiltä suvaitsevaisuutta, toistemme tukemista, kannustusta ja onnistumisen iloa!

Ensi kerran kun tykkäät ja liityt johonkin sivustoon, niin mieti kaksi kertaa haluatko kuulua ja tukea juuri sitä ryhmää, tai heidän tapaansa olla ja toimia!

Tästä tekstistä ei sitten tarvitse etsiä yhdyssana, kirjoitus ja pilkkuvirheitä. Uskon että sanomani meni perille ilman kielioppikorjaustakin?

– Scarlet –

2 vastausta artikkeliin “Aikuiset kiusaa toisia aikuisia”

 1. Tessa sanoo:

  Juu nain on pulu. Lovekset. Xxx

  • Scarlet sanoo:

   Tessa: Aina pitää jaksaa muistuttaa hyvästä käytöksestä!
   Love ya back <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *