Angkor Wat – Kambodza

Avainsanat: , , , , , , , ,

Kambodja bayon temppeli

Kambodja temppeli bayon

kambodja angkor wat

kambodja angkor wat temppelikuja

kambodja juuret temppeli

kambodja juurikasvu

kambodja bayon profiili

Ihminen on kautta aikojen tykännyt näprätä yhtä sun toista kivestä, ja niin on tapahtunut Kambodzassakin. Hyvä näin, sillä kivi on lähestulkoon ikuinen. Toki sekin kuluu vuosien saatossa, ja muutama temppeli onkin restauroinnin kohteena. Viidakon keskeltä löytyy noin 400 km2 kokoinen temppeli alue, joten kyse ei ole ihan mistään pienestä paikasta. Pää temppeli Angkor Wat rakennettiin 1100-luvun alussa kuningas Suryavarman II:n valtiontemppeliksi ja pääkaupungiksi. Muutoin rakentaminen on tapahtunut 900- luvulta aina 1500 luvulle saakka. Liikkuminen on viisainta tehdä mopon kyydissä, jonka kuski vie sinut järjestyksessä jokaiseen temppeliin.

Temppelit hautautuivat viidakon kasvillisuuden alle vuosisadoiksi, ja ne löydettiin muistaakseni 1800-luvun loppupuolella ja 90-luvulla ovat länkkärit löytäneet tämän todellisen helmen, ja siitä onkin seurannut turismin järisyttävä nousu. Haasteelliseksi alueen tekee sen maastossa uinuvat miinat, joita onkin kaivettu maahan 30 cm välein. Joten kun kyltissä lukee miinavaroitus, se oikeasti tarkoittaa, että sinun ei kannata ottaa puolta metriäkään ojan suuntaan. Kambodzassa joka neljäs ihminen on kuollut tai loukkaantunut miinaräjähdyksestä, ja se näkyy katukuvassa jossa raajarikkoisia on todella paljon. Silti, nämä ihmiset ovat olleet tähänastisen matkailuhistoriani onnellisemmat tapaukset. Missään ei hymyillä yhtäjaksoisesti niin paljon kuin täällä, ja olla ystävällisiä.

Jos sinun tulisi nähdä elämäsi aikana yksi mesta, niin olisi se tämä.

Bankokista pääsee bussilla Angkoriin, päivä siinä tärvääntyy sillä tiet ovat todella huonokuntoisia Kambodzan puolella, ja punainen hiekkapöly ei yhtään helpota matkan tekoa. Perillä suosittelisin ottamaan kolmen päivän temppelilipun, sillä päivässä näkee todella vähän alueen laajuuden vuoksi. Jos ei hidas bussikyyti innosta takaisin tullessa, niin aina voi lentää ja se on tehty helpoksi, sillä oli mikä vuodenaika tahansa niin lentolipulla on vain yksi ja sama hinta:)

(oli ainakin tuolloin kun itse kävin noilla kulmilla, uskon tosin että ajat ovat muuttuneet).

Onko siellä ruudun takana joku, joka on käynyt Angkorissa?

♥ Angkor Wat – Kambodza ♥

Angkor Wat, my favourite travelling destination on our planet. Beautiful temples on a 400km2 area in the middle of a jungle. Its amazing how the stones turnes into something so beautiful if you have the patience to work it. Have you been here?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *